رژیم آکنه – ادامه شرح کامل پست اینستاگرام
توصيف چه مواد غذایی باید مصرف شود یا از آن پرهیز گردد
با در نظر گرفتن نتایج مطالعات متعدد انجام شده توسط متخصصان پوست و تغذیه لیستی از غذاهایی که باید از آنها پرهیز شود به علاوه ویتامینها و مواد معدنی که ضروری است به شرح زیر تهیه گردید
- روزانه ۲۰ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف کنید؛ فیبر کمک میکند که کولون تمیز شده و از سموم ایجاد شده در بدن قبل از آن که به پوست برسند می کاهد.
- رژیم کم چرب داشته باشید؛ در مناطقی که مردم عمدتاً رژیم کم چرب داشته اند آکنهی کمتری نیز مشاهده شده .است غذاهای پرچرب سطح هورمونهایی که ایجاد آکنه میکنند را در بدن افزایش میدهند. بادام زمینی و محصولات آن را مصرف نکنید؛ در مطالعه یی که روی ۵۰۰ فرد بالغ انجام شده دیده شد که بادام زمینی باعث ایجاد آکنه شده است. . غذاهای سرخ کرده مصرف نکنید؛ غذاهای سرخ شده میزان بروز آکنه را زیاد میکنند. . مصرف ،نمک، خصوصاً نمک یددار را کاهش دهید؛ در بسیاری از افراد دیده شده که مصرف زیاد ید که در نمک یددار وجود دارد موجب افزایش احتمال بروز آکنه گردیده است.
از غذاهای پرنمک از قبیل ،چیپس گوشتهای نمک سود شده کنسروی و پاپ کورن نمکدار پرهیز کنید؛ این غذاها سرشار از نمک
در بعضی موارد چربی هستند.
و از مواد لبنی از قبیل ،شیر پنیر و بستنی پرهیز کنید. ه از کربوهیدرات های فرایند شده از قبیل انواع نوشابه ها، شکلات و آب نبات پرهیز کنید؛ غذاهای پرکربوهیدارت سطح انسولین خون را بالا میبرند و به واسطه ی تغییرات هورمونی انجام شده میزان بروز آکنه زیاد میشود.
علاوه بر موارد ذکر شده مصرف مکملهای ویتامینها و مواد معدنی زیر میتواند از بروز آکنه جلوگیری کند
- ویتامین A مصرف مقادیر زیاد آن میتواند سمی باشد.
- ویتامین E
- ویتامین B6
- سلنیوم
- روی
- اسیدهای چرب امگا ۳
- کروم
عملکرد
هنوز پزشکان در خصوص این که رژیم میتواند از بروز آکنه جلوگیری کند با هم توافق .ندارند به عنوان مثال طبق تحقیقات انجام شده شکلات ایجاد آکنه نمی.کند آکنه زمانی که غدد چربی پوست شروع به تولید چربی میکنند ایجاد می.شود این غدد توسط هورمونهایی که در دوران بلوغ فعال میشوند چربی ترشح میکنند و همین مسأله باعث میشود که در دوران بلوغ میزان آکنه زیادتر شود چربیهای تولید شده توسط غدد چربی سلولهای مرده پوستی را در خود نگه میدارند و محیط مناسبی را برای رشد باکتریها فراهم می.کنند وقتی این باکتریها که Acne Vulgaris نام دارند، زیاد شدند، سعی میکنند که از پوست خارج شوند و به این صورت جوش را ایجاد می.کنند گاهی اوقات وقتی باکتریها رشد میکنند بدن گلبولهای سفید را برای مبارزه با آنها به آن ناحیه میفرستد و بنابراین در طی این فرایند طبیعی بدن جوشهای بزرگ و کیست مانند و دردناکی از لایه های عمیق تر پوست ایجاد می.شوند شکلات به تنهایی ایجاد آکنه نمی کند اما چربی و شکر موجود در آن ایجاد آکنه می.کند.
محدود کردن بعضی از غذاها در رژیم روزانه و افزایش مصرف ویتامینها و مواد معدنی موجب کاهش میزان چربی تولید شده در پوست و بروز آکنه میشود با این حال تداخل رژیم و اکنه بسیار پیچیده است. اگر غذای چرب مصرف شود چربی غذا مستقیماً به پوست نمی رود و چربی پوست را زیاد نمی کند؛ اما افزایش چربی خون تولید هورمون هایی از قبیل تستوسترون را زیاد کرده که خود آکنه را تشدید میکند غذاهای سرشار از کربوهیدرات آکنه را تشدید میکنند. این غذاها سطح انسولین را افزایش داده و به دنبال آن سطح هورمونها در خون بالا میرود.
تمام کربوهیدراتها بد نیستند بعضی از آنها کندتر هضم می شوند و قند خون را کندتر از بقیه بالا میبرند در مطالعات معمولاً از شاخص گلیسمی برای درجه بندی کربوهیدراتها از لحاظ اثری که بر قند خون دارند استفاده میشود. شاخص گلیسمی در محدوده ۱۰۰۰ طبقه بندی شده است. هرچه شاخص گلیسمی غذا بالاتر باشد سریعتر تجزیه شده و قند خون را با سرعت بیشتری بالا میبرد وقتی قند خون به سرعت بالا رفت بدن انسولین ترشح میکند تا سطح قند خون را پایین بیاورد. انسولین هورمونی است که قند (گلوکز) را از خون برداشته و به سلولها تحویل میدهد تا برای تولید انرژی یا ذخیره به شکل چربی استفاده شود. غذاهایی که شاخص گلیسمی پایینی دارند به آهستگی تجزیه شده و انسولین نیز به آهستگی زیاد میشود به عبارت دیگر انسولین کمتری نیاز دارند.
غذاهایی که شاخص گلیسمی بالایی دارند عبارتند از نان سفید برنج سفید و سیب زمینی سفید (بسته به نوعی که پخته شده باشد) آبجو محصولات تهیه شده از ذرت و موادی که از شکر تصفیه شده تهیه شده اند. غذاهایی که شاخص گلیسمی متوسط دارند عبارتند از: نانهای تهیه شده از غلات کامل و ماکارونی تهیه شده از غلات کامل برنج قهوه یی سیب زمینی شیرین دانه های سبز بسیاری از میوهها (خصوصاً وقتی به تنهایی خورده شوند و ماست بسیاری از این غذاها در لیست غذاهایی هستند که باید پرهیز شوند.
غذاهای با شاخص پایین یا صفر عبارتند از دانه ها ا و مغزها، حبوبات از قبیل لوبیای سیاه و عدس ،چاودار، سبزیجات سبز و زردآلو این غذاها تأثیر نامطلوب بر بروز آکنه ندارند.
غذاهای غنی از فیبر شاخص گلیسمی پایین تری دارند؛ چون فیبر زمان هضم و جذب را زیاد می.کند مطالعات نشان دادهاند که وجود چربیهایی از قبیل روغن زیتون زمان هضم را کندتر کرده و قند خون را به آهستگی بالا میبرند شاخص گلیسمی باید در کنار رژیم آکنه مورد توجه قرار گیرد
مزايا
با وجودی که متخصصان پوست زیاد به تأثیر رژیم آکنه اعتقادی ندارند ضرری هم از رعایت رژیم سرشار از سبزیها و میوهها و محدود از غذاهای فرایند شده دیده نشده است. مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی پایین از سایر بیماریها از قبیل ،دیابت بیماریهای قلبی و چاقی جلوگیری میکند
موارد احتیاط
محدودیت مواد لبنی در رژیم باعث کاهش کلسیم دریافتی میگردد؛ بنابراین باید فرد از مکمل کلسیم استفاده کند تا نیاز روزانه اش تأمین شود. دریافت کم کلسیم میتواند سلامتی افراد را به مخاطره بیندازد. مکمل روی میتواند ناراحتی گوارشی ایجاد کند. در این رژیم توصیه شده روزانه بیشتر از ۳۰mg روی مصرف نشود. ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است یعنی این که مقادیر زیاد آن در بدن ذخیره شده و در ادرار دفع نمیشود. مصرف مقدار زیاد آن خطرناک است. باید قبل از آن با پزشک مشورت شود. زنان حامله یا پس کسانی که قصد باردارشدن دارند نباید از مکمل آن استفاده کنند. چون مقادیر زیاد آن نقص مادرزادی در جنین ایجاد میکند.
خطرات احتمالی
خطر این رژیم کم است و بیشتر مربوط به دریافت روی زیاد ویتامین A و کلسیم می.شود مصرف مقدار زیاد روی از جذب مس در دستگاه گوارش جلوگیری میکند برای جلوگیری از این حالت باید از مکمل هایی استفاده شود که بر روی آن قید شده از جذب مس جلوگیری نمی کند. مقادیر زیاد ویتامین A مسمومیت زا .است بسیاری از داروهای ضد آکنه حاوی مقادیر زیادی ویتامین A .هستند قبل از مصرف مکمل های ویتامین A باید با پزشک مشورت شود.
محدودیت دریافت کلسیم باعث ایجاد کمبود و خطرات زیادی برای سلامتی فرد می.شود بنابراین استفاده از مکمل ضروری به نظر میرسد. مقادیر زیاد ویتامین A اگر در دوران بارداری مصرف شود باعث ایجاد نقص در جنین خواهد شد زنان حامله در هیچ حالتی نباید از مکمل های حاوی ویتامین A استفاده کنند.
تحقیقات و پذیرش عمومی
پذیرش عمومی
در حالی که بسیاری از متخصصان پوست به تأثیر رژیم بر بروز آکنه اعتقادی ندارند، اما خیلی از آنها نیز در کنار درمان های پزشکی از توصیه های رژیمی برای بیماران استفاده کنند. امروزه کاملاً مشخص شده که مکملهای روی و ویتامین A تعداد ..کنند در واقع داروهای Acutane و Retin A هرمی شدت آکنه ها را کم میکـ د و از ویتامین A ساخته شده و برای درمان اکنه استفاده میشوند.
تحقیقات
مطالعات اولیه در خصوص رژیم غذایی و آکنه بر روی غذاهای خاصی که تصور میشد باعث تشدید آن میشوند متمرکز بود. در اکثر این مطالعات شواهدی دال بر این که غذاهای خاصی باعث افزایش ابتلا به آکنه شوند به دست نیامده است. مطالعات در خصوص رژیم غذایی گروههای مختلف قومی با شیوع اندک ،آکنه پایه اکثر رژیمهای آکنه را به خود اختصاص میدهند.